De gunstige effecten van chocolade worden meestal toegeschreven aan de cacao. Die zit het meest in de donkerste chocolades. Hoe donkerder, hoe gezonder, dus.

Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en smaakstoffen. ’Pure’ chocolade moet minstens 54% cacaobestanddelen bevatten. Hoe hoger het percentage, hoe beter de kwaliteit. Er bestaan zelfs chocolades met een cacaopercentage van 99%. Uiteraard niet geschikt om in grote hoeveelheden te consumeren…

Melkchocolade is pure chocolade met toegevoegd melkpoeder. Er moet minstens 35% cacao in zitten. Soms wordt de dure cacaoboter vervangen door plantaardig vet.

Witte chocolade is geen echte chocolade, omdat het van cacaoboter zonder cacaobestanddelen gemaakt wordt. Technisch gezien is het een ’cacaofantasie’. De beroemde Koetjesreep is een voorbeeld van een cacaofantasie.

Leave a comment