Ken je dat gevoel ook: dat een stukje chocolade je gelukkig maakt. Wel, dat gevoel is helemaal terecht! En het is niet iets psychologisch, maar pure wetenschap: chocolade eten kan mensen echt gelukkiger maken. Dat heeft gewoon met pure chemie te maken. Er zitten namelijk meer dan 300 natuurlijke chemicaliën in chocolade en wanneer je chocolade eet komen bepaalde “neurotransmitters” vrij, en die zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

Phenylethlyamine is er één van, de zogenaamde “liefdesdrug”, die bij mensen vrijwel meteen een soort van speciale alertheid veroorzaakt, je hart wat sneller doet slaan, en een soort van opwinding veroorzaakt. Een gelukkig gevoel dus. Een andere neurotransmitter die door chocolade wordt aangemaakt is serotonine, en die zorgt voor een positieve stemming, maakt je sociale gedrag aangenamer en verhoogt je geheugen en ook je libido.En dan is er nog dopamine. Het bekendste “feel good hormoon”. Mensen die drugs nemen kennen dat gevoel, maar bij het eten van chocolade komt dat geluksgevoel ook tevoorschijn.En chocolade maakt ook endorfines vrij: die zijn wat pijnstillend en geven een heel fijn gevoel van geluk. Chocolade zit ook nog eens vol vitaminen en mineralen. Kortom: ja, chocolade maakt gelukkig.Teveel is te veel natuurlijk. En de suikers en vetten in minderwaardige chocolade zijn niet zo’n fantastische ingrediënten. Maar pure chocolade, waarin de cacao de hoofdrol mag spelen, is dus niet ongezond, wel integendeel, en maakt inderdaad op een bepaalde manier “gelukkig”.En los van de goede stoffen in pure chocolade, kan de smaak ons toch ook een echte boost geven. Een goede reden om straks toch nog vlug eens langs chocolatier Pas te rijden. 

Leave a comment